Case

Kontrolsystem øger produktivitet

Nordex Acciona og Arosii har i tæt samarbejde udviklet Nordex Control 2, og opnået vores fælles ambition med et skalérbart system og uniformt interface, som overvåger og analyserer kompleks data fra vindmøller 24/7.

Nordex Acciona

Nordex Acciona er en af verdens største vindmølleproducenter og har med sine 35 års erfaring og mere end 6.000 ansatte specialiseret sig i at udvikle, producere og servicere vindmøller. De tilbyder effektive teknologier med et særligt fokus på vindmølle-systemer, som sikrer langsigtet økonomisk gevinst ved generering af vindenergi i alle geografiske og klimatiske betingelser.

Branche

Vindenergi

Kunde siden

År 2000

Løsning

Nordex Control 2

I år 2000 kombinerede Nordex Acciona sit ingeniør-setup med Arosiis ekspertise for forretningsdrevet computer science. Samarbejdet havde det strategiske fokus, at udvikle langtidsholdbare og skalérbare softwareløsninger, som skulle benyttes af alle vindmølleserier og enheder.

Et ambitiøst samarbejde

Nordex Control 2 blev systemet og løsningen på vores ambition, og vi har nu i 20 år været i stand til at matche interessenters behov ved at videreudvikle og vedligeholde systemet. En unik præstation i en turbulent branche med mange nye innovative ingeniørforbedringer af vindmøllerne.. En præstation som er muliggjort af vores tætte samarbejde, som bygger på at løse årsagerne til problemerne og ikke kun problemerne i sig selv.

Nordex Control 2

Nordex Control 2 er et SCADA-system, som overvåger og analyserer den aktuelle situation i en vindmølle og en vindmøllepark. Det er muligt for Nordex Acciona at overvåge sine mere end 6.000 vindmøller 24/7.

Nordex Control 2 er et SCADA-system, som overvåger og analyserer den aktuelle situation i en vindmølle og en vindmøllepark. Det er muligt for Nordex Acciona at overvåge sine mere end 6.000 vindmøller 24/7.

Udfordring
 • Sikring og forbedring af vindmøllernes produktivitet og levetid via softwareudvikling.
 • Softwareløsningen skal være i stand til at køre i 20+ år uden problemer.
 • Vedligehold af vindmøller er vanskeligt fra remote lokationer, og giver lang reaktionstid når der sker uforudsete hændelser ude i vindmøllen
 • Data skal samles et sted og være tilgængelige 24/7 og kunne præsenteres for interessenter.
 • Data skal bruges til at yde den rette service til interessenter.
Analyse
 • Behov- og adfærdsanalyse hos anvenderne. Det drejer sig om teknikerne i møllen, analytikerne i centralovervågning, system-integratorerne og vindmølle-ejerne.
 • Udformning af it-arkitekturen, kravspecifikationen og løsningsdesignet med inputs fra Nordex Acciona og interessenter via workshops.
Løsning
 • Nordex Control 2 er en decentral løsning, hvor hardware og software bliver installeret direkte i vindmøllen. Med en web-baseret klient er der fjernadgang til at styre, overvåge og regulere en enkelt vindmølle eller vindmølleparken.
 • Et fleksibelt system, der håndterer et stort antal varianter med en fælles snitflade til vindmøller, med meget små forskelle og udvidelser som fx jordskælvs-, gas- og bølgehøjdesensorer. Nordex har selv adgang til at tilføje og konfigurere nye enheder via et værktøj som vi har udviklet specielt til denne opgave.
 • Systemet er bygget med sund langtidsholdbar Open Source software såsom Java og systemet vedligeholdes licensfrit.
 • Vi kan target hardware siden 2001, hvilket sikrer bagudkompatibiliteten af hardware i nødvendige tilfælde.
Resultat
 • Nordex Acciona er i stand til at anvende Nordex Control 2 i mange forskelligartede projekter og konstellationer, hvilket  sparer Nordex for tid og penge ved ikke at skulle udvikle et nyt system til hver enkelt vindmøllepark, opstået behov eller problem.
 • Systemet gør Nordex Acciona i stand til at træffe hurtige og præcise beslutninger ud fra dataindsamling og datapræsentation ved uforudsete hændelser grundet vejrforhold, miljø og teknikken i vindmøllen.
 • Systemets dataformidling har effektiviseret Nordex Acciona arbejdsprocesser ved håndteringen af uforudsete hændelser.
 • Dataindsamling fra systemet bruges til at forudsige, hvordan Nordex Acciona skal håndtere hændelser i fremtiden og hvordan vindmøllerne kan konfigureres for at opnå den optimale produktivitet. 

Vindmøllebranchen er afhængig af software i og omkring vindmøllerne for at optimere på driften og produktiviteten. Med Nordex Control 2 har Nordex Acciona i over 20 år udnyttet data til at maksimere produktiviteten af deres vindmøller, og ved at integrere Arosii i deres ingeniør-setup opnåede Nordex Acciona front-runner status i branchen.